Pyszne małe grzaneczki do zupy.
Przepis na Grzanki parmezanowe >>
Nic nie jest w stanie prześcignąć majonezu zrobionego w domu. Do złych kuchennych legend należy to, że majonez się warzy. Wcale nie - musimy tylko pamiętać by WSZYSTKIE składniki były w jednakowej, pokojowej temperaturze.
Przepis na Majonez >>
Prosty przepis na cienkie, smaczne naleśniki, wraz z instrukcją smażenia (dla potrzebujących).
Przepis na Naleśniki podstawowe >>
Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
Przepis na Absolutnie podstawowe risotto >>
Chlebowe babeczki robię dość często, bo mają same zalety: robi się je szybko, przechowują się bardzo dobrze i nie rozmiękają po nadzianiu. Nadziać zaś je można czymkolwiek - pastą z jajek, serkiem, pasztetem...
Przepis na Babeczki z chleba tostowego >>
Klasyczny sos do gotowanych słodkowodnych ryb. Powstał ponoć przez przypadek, gdy roztargniony kucharz zapomniał dodać żółtka do sosu bearnaise.
Przepis na Beurre blanc >>
Najprostszy sposób zagęszczania zupy, sosów i potraw z gotowanych jarzyn, nadużywany czasem w polskiej kuchni. Pamiętajmy więc, by nie przesadzać z ilością!
Przepis na Biała zasmażka >>
Zasmażka do zagęszczania ciemnych sosów
Przepis na Rumiana zasmażka >>
Pyszne małe kluseczki o jędrnej konsystencji. Gotujemy je w zupie lub mleku. Uwaga! dzieci zazwyczaj bardzo je lubią.
Przepis na Zacierka >>
Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
Przepis na Lemon curd czyli pasta cytrynowa >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |